Cartea de Aur

VLAD TEPES domn al Tarii Romanesti (1448, 1456-1462, † 1476)

Fiu al lui Vlad Dracul, de la a carui porecla populara, Dracula, îsi trage si numele sub care e cunoscut în Europa Centrala, poreclit „Tepes” de turci, cu ajutorul carora obtinuse însa prima domnie în 1448. În a doua domnie (1456-1462) întareste autoritatea domneasca, protejeaza comertul autohton, intrând în conflict cu sasii din sudul Transilvaniei, pedepseste orice hotie cu o strasnicie care a socat mai ales pe români, neobisnuiti cu executiile de tip european aplicate de el (tragerea în teapa fiind luata de la sasi), sprijina Ortodoxia de la Muntele Athos, iar în tara face danii si ctitoreste biserica de la Curtea Domneasca de la Târgusor si prima manastire de la Comana (1461).

Rasculându-se împotriva turcilor, în 1462 respinge cu un efect eroic campania lui Mehmed II, cuceritorul Constantinopolului, lasând amintirea unui mare luptator antiotoman, dar în toamna este arestat de regele Ungariei Matias Corvin, ca urmare a armistitiului cu Poarta Otomana, sub pretextele furnizate de coloniile sasilor.

Dupa un prizonierat de peste 12 ani în Ungaria, la staruintele lui Stefan cel Mare, în iunie 1475 este numit din nou domn de Matias Corvin, luând parte la campania antiotomana a acestuia din 1475-1476 si ocupând în octombrie 1476 scaunul de la Bucuresti cu sprijinul lui Stefan cel Mare. Însa la sfârsitul lui decembrie 1476 este ucis de partizanii rivalului sau Basarab Laiota cel Batrân, dupa o lupta victorioasa cu turcii care îl aduceau pe acesta, desfasurata între Giurgiu si Bucuresti.

Astfel, dupa trimiterea capului sau la Poarta, trupul i-a fost înmormântat, desigur, în vecinatatea locului bataliei, în biserica ctitoriei sale de la manastirea Comana, demolata însa în 1588 cu prilejul construirii de catre Serban paharnicul (Radu Serban) a celei de-a doua manastiri de la Comana, cea care se vede astazi.