Cartea de Aur





NEOFIT CRETANUL

Vizita Mitropolitului Neofit Cretanul al Ungrovlahiei, 8-10 iunie 1746

"Plecând de acolo, adica de la mosia Fotoaia, duminica, ìn a opta zi a lui iunie, si ìndreptându-ne de acolo ìnspre apus, am ajuns seara la Manastirea ce se numeste Comana, care se afla cale de patru ceasuri departare de Fotoaia. Iar aceasta Manastire este sfintita pre numele Sf. Nicolae, fiind ìnchinata Sfântului Mormânt de catre raposatul domn Nicolae Mavrocordat. Manastirea este asezata ìntr-un loc pe unde curgând un râulet numit Câlnistea, acesta formeaza un helesteu ìn jurul Manastirii, când apa este zagazuita trebuie sa-l treci cu luntrea spre a intra ìn Manastire, acum ìnsa, apa nefiind zagazuita nu se formeaza helesteu. Cel dintâi care a zidit aceasta manastire a fost Serban Basarab Voevod, ce era parintele lui Constantin Basarab Voievod, ìntemeietorul Mitropoliei; el a zidit-o ìn anul 7097 de la Adam, iar dupa aceea, ìn anul 7117 Radul Basarab Voievod a zugravit biserica, acolo fiind zugraviti Radu Voievod, doamna sa Elena, si doi copii ai sai, Ioan si Ancuta. Dupa aceea, la 7208 de la Adam, Serban Cantacuzino, mare paharnic, fiu al marelui spatar Draghici si nepot dinspre partea mamei al zisului Serban Basarab, a reìnnoit biserica si a ridicat zidurile, care au o ìnaltime de 7 stânjeni si jumatate. Iar la anul 1703 de la Hristos a facut ìnlauntrul Mânastirii si un paraclis, cu hramul Sfintilor Spiridon si Eftimie.

Mânastirea este de forma patrata, având ìn fiecare ungher câte un turn, iar ìntreaga cladire are doua caturi, are si foisoare de piatra sculptata si porti de fier. Si ca sa nu o lungesc, este o cladire minunata si zidita cu mare cheltuiala, fiind toate din piatra cioplita si caramida, ca o cetate de nepatruns. Dar din pricina cutremurului si mai ales din lipsa de ìngrijiri, este ìnsa ìn primejdie de a se ruina. Aceasta mânastire a primit de la pururea pomenitii ctitori danii marete ìn lucruri miscatoare si nemiscatoare, are si mori foarte bune ìn sus pe râul Arges, deoarece mânastirea este asezata nu mai departe de o jumatate de ceas de malul drept al râului Arges, care curge spre miazazi. Acestea despre mânastirea Comana.

Luni dimineata, dupa Sfânta Liturghie, neputând pleca de acolo din pricina ploaiei, am dormit aici si luni seara, ìn cea de-a 9-a zi a lui iunie. Iar marti dimineata, ìn cea dea zecea zi a lui iunie, dupa ce am prânzit acolo si am citit o rugaciune de iertare pentru crestinii veniti de prin satele vecine, am plecat de acolo si calatorind ìnspre miazanoapte si având Argesul ìn dreapta, am trecut pe la o mosie ce se numeste Gradistea, pe care mosie sunt cladite case si o biserica de piatra cinstind hramul Adormirii Maicii Domnului, pe care le stapâneste acum fostul clucer de arie Petru, sotul Chiajnei Gradisteanca. Aceste case cu biserica se afla pe malul drept al râului Arges, care curge jos spre miazazi."