Cartea de Aur

NOUTATI

HIROTONIA ÎNTRU IEROMONAH A PARINTELUI IOAN IACOB

11 martie 2012

Duminica a II - a a Postului Mare (a Sfântului Grigorie Palama), a fost prilej de aleasa bucurie duhovniceasca pentru obstea Manastirii Comana, care si-a primit arhipastorul, pe Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Cu aceasta ocazie, Preasfintia Sa, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savârsit Sfânta Liturghie Arhiereasca în biserica manastirii.
În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul nostru a hirotonit întru ieromonah pe parintele ierodiacon Iacob Stere, pe seama bisericii Mnastirii Comana. Parintele Iacob a fost hirotonit ierodiacon în anul 2009, la Praznicul Schimbarii la Fata a Domnului. În cuvântul de învatatura adresat numerosilor credinciosi prezenti, ierarhul nostru a explicat sensurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica în care a fost prezentata Vindecarea slabanogului din Capernaum, si motivul pentru care Duminica a doua din post este închinata Sf. Grigorie Palama: biruinta harului dumnezeiesc sfintitor a toata faptura.
Parintele staret Mihail a multumit Preasfintiei Sale pentru bucuria pricinuita si pentru darul facut obstii în persoana noului slujitor al Sfântului Altar.

ÔÇŁCel ce vede ├«n inima sa vreo urma de ura fata de un om oarecare pentru o anumita greseala, - spune Sf. Maxim Marturisitorul - e cu totul strain de dragostea lui Dumnezeu, deoarece iubirea de Dumnezeu nu sufera c├ótusi de putin ura fata de om.ÔÇŁ

           
       

TUNDEREA ÎN RASOFOR A PARINTELUI CALIST

4 martie 2012

În prima Duminica a Sfântului si Marelui Post - Duminica Ortodoxiei, Manastirea noastra s-a bucurat de un eveniment deosebit: tunderea în rasofor a fratelui Catalin Dutu, care a primit numele de Calist. Parintele Calist a venit la Manastirea Comana exact în urma cu patru ani, la data de 4 martie. Dupa ispitirea canonica, Soborul Manastirii a hotarât ca fratele este pregatit sa fie primit în obate ca rasofor. Cu binecuvântarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, sub povatuirea duhovniceasca a parintelui Macarie - duhovnicul Manastirii, fratele Catalin a fost tuns rasofor, înaintea Sfintei Liturghii, primind noul nume de Calist. Parintele staret Mihail a vorbit celor prezenti despre însemnatatea hainelor monahale - reverenda, rasa si camilafca - si despre ispitele si încercarile care trebuiesc biruite în viata de obste a unei manastiri, precum si despre importanta statorniciei în viata unui monah.

* * *

ÔÇŁDup─â otpust, lu├ónd de m├ón─â pe rasofor, ├«l d─â pov─â┼úuitorului s─âu, zic├ónd:
Iat─â, ├«naintea lui Dumnezeu ├«┼úi ├«ncredin┼úez ┼úie pe acest nou ├«ncep─âtor, pe care ├«ntru frica lui Dumnezeu ┼či ├«ntru toate faptele bune a vie┼úui ├«nva┼ú─â l. ┼×i te p─âze┼čte cu deadinsul, ca nu cumva din pricina neb─âg─ârii tale de seam─â ┼či a lenevirii tale, s─â piar─â sufletul lui; pentru c─â ai s─â dai r─âspuns lui Dumnezeu pentru d├ónsul ├«n Ziua judec─â┼úii.
Apoi zice ┼či rasoforului:
Iar tu s─â te supui pov─â┼úuitorului t─âu ├«ntru toate ca M├óntuitorului Hristos. ┼×i ├«n toate s─â fii r─âbd─âtor, smerit ascult─âtor, bl├ónd ┼či t─âcut ┼či vei afla dar ├«naintea lui Dumnezeu ┼či te vei m├óntui.ÔÇŁ
(Rânduiala slujbei la tunderea rasoforului)

           
   

PROCESIUNE LA COMANA ÎN ZIUA PRAZNICULUI BOTEZULUI DOMNULUI

06.01.2012

Ast─âzi, 6 ianuarie, credincio┼čii au venit ├«n num─âr mare la M─ân─âstirea Comana, unde au participat la Sf├ónta Liturghie, la slujba de sfin┼úire mare a apei ┼či la procesiunea organizat─â cu prilejul praznicului Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Dup─â s─âv├ór┼čirea Sfintei Liturghii ├«n biserica m─ân─âstirii de c─âtre un sobor de preo┼úi ┼či diaconi, a fost oficiat─â slujba de sfin┼úire Aghesmei Mari pe un podium special amenajat ├«n curtea sf├óntului loca┼č.
La final, credincio┼čii, ├«mpreun─â cu ob┼čtea sfintei m─ân─âstiri ┼či cu preo┼úii slujitori ai celor dou─â biserici din localitatea Comana, Pr. Marian Cioc─ânel ┼či Pr. Adrian Mitu, au mers ├«n procesiune c─âtre r├óul Neajlov unde, potrivit tradi┼úiei, p─ârintele protos. Mihail Muscariu, stare┼úul M─ân─âstirii Comana, a aruncat Sf├ónta Cruce ├«n ap─â iar unul dintre tinerii cre┼čtini prezen┼úi a ridicat-o din ap─â, primind ├«n dar o icoan─â cu praznicul Botezului Domnului.
La eveniment au luat parte ┼či oficialit─â┼úi locale care au dorit s─â ia parte la aceste tradi┼úionale manifest─âri.
Este pentru prima dată după mai bine de 40 de ani când la Comana s-a organizat procesiunea de aruncare a Crucii în apele Neajlovului. Sperăm ca această frumoasă tradiţie să fie continuată în fiecare an.